REDOVI VOŽNJE

Trebinje je najjužniji grad Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Nadmorska visina urbanog dijela grada je oko 275m. Geografska pozicija 42° 42' N i 18° 20' E.
Nalazi na značajnoj raskrsnici puteva, a udaljeno je od Dubrovnika 27 km, od Mostara – 115, Banja Luke -360, Nikšića – 70, Podgorice - 120, Herceg Novog - 38, Sarajeva - 230, Beograda – 480 km.
Od putnih pravaca najznačajnija su dva: Beograd-Dubrovnik i Mostar-Podgorica.
Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 km². Prema poslednjim procjenama, Trebinje ima oko 37000 stanovnika, od čega, više od 75% živi u urbanom dijelu opštine.

Brojni arheološki nalazi i istorijski spomenici svjedoče o civilizacijama i narodima koji su vijekovima naseljavali područje današnjeg Trebinja i njegovog okruženja. Od Ilira, starih Grka i Rimljana, preko Vlaha (romanizovanih Ilira), a potom, slovenizovanih Romano-Ilira) i, najzad Slovena.

No, prve značajnije odlike urbane sredine (regionalnog centra), Trebinje poprima u srednjem vijeku. Prvo, u sklopu nekadašnje vizantijske arhontije, a potom, kao centar državine Travunije, u državi Nemanjića. Brojni ostaci utvrđenih gradova, nastalih u blizini starih rimskih komunikacija (Klobuk, Mičevac, ...) svjedoci su tog vremena.

Ostaci starih crkava i crkvišta u Petrovom polju i drugim lokalitetima i danas su predmet živog interesovanja arheologa.

Do 14. vijeka, Trebinje je u sastavu države Nemanjića. Istorijski izvori svjedoče brojne kraljevske i carske posjete Trebinju – na primjer, onu cara Dušana 1331. godine.

Bosanski ban Tvrtko kruniše se u Mileševu krunom Stefana Prvovjenčanog 1377. godine. Krajem te, ili početkom sljedeće godine, Trebinje ulazi u sastav njegove države. Poslije Tvrtka, Trebinjem će vladati Kosače, od kojih je najistaknutiji herceg Stefan Vukčić Kosača, po kojem je Hercegovina dobila ime. Od 1466. godine Trebinje je pod turskom vlašću, sve do 1878. godine. Od ove, pa do 1918. godine, bilo je pod vlašću Austro-Ugarske monarhije.

 

View the embedded image gallery online at:
http://ublatours.com/trebinje.html#sigProIdd3a150107a

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, klima i povoljan geografski položaj, značajno su uticali da u projekciji budućnosti i razvoja Trebinja, turizam zauzme posebno, strateško mjesto.

Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks, koji tvori šesnaest stoljetnih platana.

Ljetnu baštu, jedinstvenu na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Tu je i vojna utvrda s početka 18. stoljeća, današnji Stari grad, ili Kastel, sa svojim uskim uličicama, voltovima, kapijama, i starinskim kamenim zdanjima, Osman-pašinom džamijom, Muzejom Hercegovine, brojnim kafićima i buticima.

Trebinje, na dvoje, dijeli Trebišnjica, najduža ponornica u Evropi. Rijeka neobične ljepote i čistoće. Na njenoj desnoj obali u Policama, pored Perovića (Arslanagića) mosta smještena crkvica, kraj koje je sahranjen trebinjski župan Grd. Vlastelin Grd leži pod najstarijim poznatim stećkom u čitavoj BiH.

U Trebinju i njegovoj okolini su i neki najpoznatiji srednjevjekovni manastiri. To su: manastir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog Polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primorske eparhije. Manastir Duži (udeljen 12 km od grada) bio negdašnje sjedište Eparhije, a u 19. vijeku sjedište ustaničkog štaba Luke Vukalovića i Mića Ljubibratića.

U Gradskom parku smješten je Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. U Mostaćima je Crkva Svetog Klimenta, značajan kulturno istorijski spomenik. U samom srcu grada, nalazi se katolička katedrala, izgrađena početkom 20. vojeka. U dnu Petrovog polja nalazi se Pavlova pećina, svojevrsno stjecište hodočasnika i mjesto gdje je, prema predanju, Sveti Pavle, na svom putu za Rim, jedno vrijeme propovijedao.

Na Crkvini iznad Trebinja nalazi se, po ljepoti već čuvena, Hercegovačka Gračanica, zadužbina Branka Tupanjca, ktitora i izvršitelja Dučićevog testamenta. U ovoj crkvi, prema Dučićevoj želji, počivaju pjesnikovi zemni ostaci. U Popovom polju, u Mrkonjićima, nedaleko od Trebinja, na temeljima rodne kuće svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, stoji novoizgrađeni hram.

U Policama, u Brankovini, nalazi se jedna od najbolje očuvanih srednjevjekovnih kula u Hercegovini- Kula Brankovića, tvrđava djeda ili oca Vuka Brankovića. Gradske obale Trebišnjice spajaju tri mosta – dva kamena i jedam betonski. Najstariji je most Perovića (Arslanagića) – djelo neobične arhitektonske vještine i ljepote.

Na putu za Bileću je manastir Dobrićevo, vrijedan spomenik kulture sa freskama koje su, najvjerovatnije, ili djelo poslednjeg velikog vizantijskog živopisca Georgija Mitrofanovića, ili nekog od njegovih  najboljih učenika.

Turističku ponudu grada dopunjuju izletišta nadomak grada – Jazina, Ubla, Lastva, Studenac, brojni restorani sa ljetnim baštama, hoteli (Platani, Leotar...), moteli i drugi smještajni kapaciteti. Značajnu ulogu u promociji Trebinja kao turističkog centra ima Turistička organizacija opštine, koja je, kroz saradnju sa nevladinim sektorom, realizovala niz projekata značajnih za turistički identitet Trebinja.

Rekli su o Trebinju:

EKOLOZI : "Oaza" .
LjEKARI :  "Sanatorijum",
AGRONOMI :  "Misir",
ARHEOLOZI :  "El Dorado" ,
FARMAKOLOZI :  "Besplatna apoteka" ,
PISCI :  "Pjesnička gubernija" ,
GLUMCI :  "Scena na kojoj svi igraju" ,
SLIKARI :  "Sve je već gotovo, samo da se urami".

View the embedded image gallery online at:
http://ublatours.com/trebinje.html#sigProId025a7bc8fa
Top